Параграф22 Daily

§22 Новини

ДАНС влезе във фонд "Земеделие"

Проверка в Държавен фонд "Земеделие" са започнали в ранния следобед агенти на ДАНС и спецпрокуратурата. Акцията е по сигналите срещу уволнения служител Янаки Червеняков, началник сектор в договорната дирекция на фонд "Земеделие".

Червеняков бе уволнен за последно преди ден, след като сайтът "Бивол" публикува информация, че Червеняков се вози на скъпа лимузина, която се водела на името на баща му. Обяснението от фонда бе, че Червеняков е уволнен, защото не е декларирал имуществото си като държавен служител. Името на Черевняков бе замесено и покрай проект финансиран от Програмата за развитие на селските райони на неговата тъща, както и строителството на стадион в Земен, където фонд "Земеделие" финансира с 3,4 млн. лв.

Шефът на фонда Румен Порожанов оказвал пълно съдействие. Според Порожанов агентите на ДАНС са получи всички искани документи и са разговаряли със служители на фонда.

Сигналът срещу него бил, че като шеф на фонда е одобрил обществени поръчки за около 11 млн. лв. на "Трейс холдинг", в която имал акции от 2013 г. купени на борсата. Според сигнала той не е имал право да разпорежда средства от фондовете към свързани с него фирми. Като шеф на фонда нямам никакви отношения със строителя - нито при договарянето, нито при разплащането с "Трейс". Отношенията на фонда са с общините, които сами избират строители. Така че, конфликт на интереси нямам. Ще пусна запитване в Централния депозитар кога точно съм придобил и съм се освободил от акциите, макар че и още да ги притежавах, няма конфликт на интереси.

Прокурорите проверяват и поръчка от края на март, с която ДФЗ търси да наеме независими оценители. Тук нарушението било, че конкурсът се организира с публични покани, а не с отворена процедура. Според Порожанов тези поръчки са отменени.

Четете още

Параграф22 Daily

Съобщение на Главна прокуратура

Това е една малка, мръсна истина, която съществува към днешния момент в прокуратурата“. Още »
Параграф22 Weekly

ВСС настъпи мотиката по случая "Бойко Атанасов"

Кадровият орган си вкара поредния брилянтен автогол с изслушването на следователя Още »
Параграф22 Daily

Вътрешната комисия на парламента бламира Румяна Бъчварова заради проектозакона за МВР

След като проектът не получи подкрепата на ресорната комисия, министърът заяви, че няма да подава оставка. Гласуването от депутатите тя си обяснява с неразбиране на... Още »
Facebook logo
Бъдете с нас и във