Параграф22 Daily

§22 Новини

Данъчните на България и Гърция подобряват обмена на информация срещу измамите

Ръководителите на приходните агенции на България - Галя Димитрова, и на Гърция - Джордж Пицилис, са се срещнали преди дни, като целта на разговорите е била да се задълбочи сътрудничеството между двете институции в обмена на информация и противодействието на укриването на данъци.

На срещата е била постигната договореност за ускоряване на обмена на информация между приходните ведомства по повод на конкретни контролни производства и при данни за отклонение от облагане и данъчни измами.

От страна на НАП е бил поет ангажимент да бъде подробно описан типът данни, необходими на българските ревизори. Постигната е договореност и съществуващият стойностен праг при обмен на данни да бъде намален до 5000 лв.

В рамките на срещата е било обсъдено и взаимодействието на приходните администрации при прилагането на митнически режим 4200, при който стока се въвежда на територията на една държава-членка, но е предназначена за друга. Данните, с които НАП разполага, сочат значителни данъчни рискове. От гръцка страна е бил поет ангажимент да се проучи възможността информация за лицата, използващи този митнически режим, да бъде обменяна автоматично.

Facebook logo
Бъдете с нас и във