Параграф22 Daily

§22 Новини

Делян Пеевски осъди Антон Тодоров заради снимка

Бащата на депутата от ДПС Делян Пеевски е осъдил бившия народен представител от ГЕРБ Антон Тодоров. Решението по делото в Софийския градски съд (СГС) е от 11 май 2018 г., показа справка на „Флагман”.

Славчо Пеевски се жалва от нарушение на авторското право и за претърпени имуществени и неимуществени вреди. Причината е, че Антон Тодоров публикувал снимка в книгата си „Задкулисието на прехода - България срещу олигарсите“. Фотосът е от 1980 г. на новородения Делян Пеевски с майка му Ирена Кръстева и бащата Славчо Пеевски. Той документира изписването на бебето от болницата.

Снимката е направена от дядото на Делян Пеевски (и баща на Славчо) - Кънчо Пеевски. В книгата си обаче Антон Тодоров написал, че тя му е личен архив. Свидетел в процеса е журналистката Маргарита Михнева. Именно в нейно предаване по „Канал 3” през 2010 г. снимката била показана публично за първи път. Точно тогава в студиото се запознали и страните по делото – Славчо Пеевски и Антон Тодоров.

В съда Михнева казала, че Тодоров има навика всички снимки, до които се е добрал, да ги представя като личен архив, което било нелогично. Това става ясно от публикуваното решение на СГС. Припомняме, че Славчо Пеевски е във вражески отношения със сина си Делян и бившата си съпруга Ирена Кръстева.
Затова и темата касаела „емоционална травма, характеризираща се със своята житейска трагичност”.Антон Тодоров е възразил, че снимката не е обект на авторско право, което съдът е отхвърлил.

СГС осъжда Тодоров да заплати на ищеца 2660 лева за претърпени имуществени и неимуществени вреди, но отхвърля иска в частта над уважения до предявения размер от 5000 лв. Освен това бившият депутат от ГЕРБ е осъден да заплати на Славчо Пеевски и 792 лв. разноски по делото. От друга страна бащата на Делян Пеевски ще трябва да преведе 725 лв. на Антон Тодоров - разноски  съразмерно с отхвърлената част от иска.

Решението може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Авторът на снимката Кънчо Пеевски е починал през 2015 г. Делото е заведено от сина му през 2016 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във