Параграф22 Daily

§22 Новини

Делото "Иванчева и Петрова" ще повтори в България цялата афера "Драйфус"

Делото срещу Иванчева и Петрова е знаково за цялата история на нашия преход, изтъкна Петър Кърджилов от "Зелените". 30 свидетели, разпитани от Специализираната прокуратура, са разказали, че Иванчева и Петрова не са искали за себе си дарения. Кърджилов посочи, че в протоколите липсват и данни за принудително изнудване и натиск от страна на бившия кмет на район "Младост", сочи News.bg.

Според адвокатите двете версии на предаването на подкупа се разминават. Нарушена е и резумпцията за невинност, акцентира Кърджилов. Разпитаните свидетели не са давали показания за получаване на подкуп, а за забавени преписки, стана ясно от изведените протоколи.

Адвокат Димитър Марковски обясни, че "публичността в рамките на делото е много важна, защото всеки един от вас е интелигентен и мислещ човек и може самостоятелно да си добие впечатленията за тези фрапантни разминавания, които са били подредени в рамките на това абсолютно едностранно и поръчково досъдебно производство". В никои случаи защитниците не са позволявали делото да бъде бавено, най-вече заради условията, в които се намират двете обвиняеми, заяви Марковски. "Няма как някой да излезе и да твърди от прокуратурата, че са гарантирани условия за честен съдебен процес", категоричен е адвокатът.

Защитникът на Иванчева изрази мнение, че съдът трябва да даде непосредствена възможност да се направят доказателствени искания, защото се представя едната страна на монетата. "Не бива да се допуска възможността да се слуша само една абсолютно изопачена обвинителна теза", категоричен беше той.

Също така се наблюдавала свръхамбиция в конкретното дело, което излиза извън рамките на нормалното поведение от страна на прокуратурата, коментира адвокатът. Това, по думите му, е недопустимо. Адвокатът на бившия зам.-кмет Биляна Петрова не е съгласна да се правят пресконференции, в които да се излага теза, публични обвинения и всичко това да ангажира цялата държава. "Наказателните дела не трябва да бъдат толкова широко медийно обсъждани, защото се затруднява работата на защитата", обясни Ирен Савова.

"За втори пореден път съм в дело, което тръгва с грандиозни обвинения, които след това не могат да бъдат доказани", допълни тя.

По-рано днес Нова излъчи интервю с Иванчева и Петрова, в което двете акцентират върху това, че прокуратурата цели да ги осъди в публичното пространство. Самата Иванчева коментира, че от държавното обвинение се опитват да настроят обществото срещу тях, което се виждало в думите на заместника на главния прокурор Иван Гешев. "Искам да попитам, когато г-н Гешев на пресконференцията на прокуратурата каза, че ние сме броили парите и сме ги сложили в чантата, повярвахте ли му? Оказа се пълна лъжа. Някой съди ли го за това нещо, че разпространява лъжа от името на прокуратурата? Същият този г-н Гешев, който тогава е административно лице, а се вживяваше като ръководител при задържането ни, каза, че ръцете ни са светнали като елха, което също се оказа абсолютна лъжа...", отсече Иванчева.

Още скандални разкрития:

Биляна Петрова е заплашвана от служител в ДАНС с убийство, обясни бившата зам.-кметица на район "Младост" в съдебна зала, а агентът отрича. Заради изтекли в медиите специални разузнавателни средства е призован за разпит и Александър Ваклин, съобщава НоваТВ. Приелият сигнала за корупция от Ваклин е Деньо Денев, а ситуацията е от януари тази година, когато той работи в ДАНС, като днес е част от антикорупционната комисия.

Ваклин отива до портала на ДАНС и иска да разкаже за корупционна практика, а Денев го приема. На срещата Ваклин не казва да са му искани пари, а че Иванчева разпитва жена му и пресмятала печалбата им. След този момент има указания от спецпрокуратурата да се разследва Община Младост за корупция и дава основание на агента да разследва.

В съда Петрова обвинява Денев, че я заплашва с убийство и се коментират изтеклите в медии СРС и предполагаеми разговори между Иванчева, Петрова и Дюлгеров. Делото ще продължи с разпит на Ваклин през януари.

Какво е делото "Драйфус"?

Делото „Драйфус“ е наказателен процес във Франция през 1894-1906 г. Обвиняем в процеса е Алфред Драйфус, единственият офицер от еврейски произход на служба в Генералния щаб на Френската армия, срещу когото в хода на процеса е издадена тежка присъда (доживотна каторга) за шпионаж в полза на Германската империя.

В началото на 1895 г. Алфред Драйфус е заточен за изпълнение на присъдата (доживотна каторга) на Дяволския остров във Френска Гвиана, Южна Америка.

Емил Зола, който по онова време е най-популярният и най-скандален писател във Франция, пише статия в подкрепа на Драйфус и я дава на набиращия популярност политик Жорж Клемансо, който по онова време издава либералния вестник „Орор“. По идея на Клемансо статията на Зола излиза на 1-ва страница на вестника под заглавието „Аз обвинявам!“ на 13 януари 1898 г.

През август 1898 г. Върховният касационен съд на Франция в повторен процес, воден в Рен, намалява присъдата на Алфред Драйфус на 10 години.

Веднага след намаляване на присъдата френският президент Емил Лубе помилва Алфред Драйфус. През 1904 г. Касационният съд постановява провеждане на допълнително разследване. През юли 1906 г. Върховният касационен съд връща капитанския чин на Драйфус и постановява възстановяване на офицерските му знаци – пагоните и сабята му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във