Параграф22 Daily

§22 Новини

Делото „Сарафово“ започва по същество

С разпит на свидетели в Специализирания наказателен съд започна първото заседание по същество по делото за атентата на летище Сарафово, при който на 18 юли 2012 година загинаха петима израелски туристи и българинът Мустафа Кьосов. Задочно подсъдими в процеса са Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан, които вече пета година се издирват с червена бюлетина на "Интерпол", сочи БНР.

Същинското начало на мегаделото идва след година и половина усилия да бъдат призовани всички пострадали и наследниците на загиналите в атентата израелски граждани. Освен, че бяха уведомени, повечето от тях, чрез представляващите ги български и израелски адвокати, депозираха и граждански искове на рекордната обща стойност от близо 200 милиона лева.

В края на миналата година съдебният състав на Специализирания наказателен съд успя да проведе и успешно разпоредително заседание, на което страните се съгласиха, че в обвинителния акт не са допуснати процесуални нарушения и делото вече може да започне по същество.

Разпит на български граждани - свидетели на антентата на летище Сарафово, е предвидил за днес съдът. Все още не е ясно как точно ще бъдат разпитани израелските граждани в София, в посолството ни в Тел Авив или чрез видеоконферентна връзка

Facebook logo
Бъдете с нас и във