Параграф22 Daily

§22 Новини

Делото срещу екскмет на Видин за присвояване на над 500 бона не тръгна за трети път

Делото срещу бившия кмет на Видин Румен Видов за присвояване в особено големи размери не тръгна за трети път, научи BulNews.bg. След като магистратите от врачанския окръжен съд двукратно връщаха обвинителния акт за отстраняване на неточности, онзи ден те отново не дадоха ход на процеса.

Румен Видов е обвинен в това, че е присвоил сумата от 510 770 лева,собственост на община Видин. Парите му били връчени в качеството му на кмет и поверени да ги пази и управлява. Градоначалникът обаче разпоредил тази сума от местната хазна да бъде преведена на футболен клуб „Бдин“ /Видин/. Според прокуратурата той не е имал правно основание за това,превишил е правата си и с цел да набави за някой облага, е причинил вреда другиму. Присвояването е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, категорични са от държавното обвинение.

През март миналата година, след като видинските съдии си направили отвод, делото срещу Видов е препратено във Враца. Магистратите обаче открили процесуални нарушения в обвинителния акт и го върнали в прокуратурата за изчистването им. През август 2016-а то е внесено отново, но съдията докладчик пак прекратил наказателното производство и го върнал заради пропуски.

Причината за настоящото, трето поред, връщане на обвинителния акт е, че изготвеният обвинителен акт не отговаря на изискванията. В документите се посочва, че няма фактическо и юридическо формулиране на обвинението, за да разбере дееца в какво точно престъпление се обвинява.

Съдията докладчик апелира за скорошно коригиране от страна на прокуратурата, като посочва, че „всяка забава при отстраняване на пороците в обвинителния акт може да се отчете като бавно правосъдие“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във