Параграф22 Daily

§22 Новини

Делото за кокаиновия комбайн забуксува

Делото за контрабанда на близо 60 кг кокаин за 2 727 645 лв. С комбайн не тръгна по същество за пореден път. Защитата на обвиняемия по делото Николай Николов поиска то да бъде прекратено и изпратено по компетентност за разглеждане в Софийски градски съд, тъй като деянието е извършено в съучастие с чужд гражданин и е започнало в чужда страна. Тричленният състав на Русенския окръжен съд не се произнесе по искането и отложи делото за 28 октомври, съобщава ruse-news.com.

Защитата и обвинението се споразумяха, ако делото се гледа в Русе, да бъдат разпитани само част от свидетелите.

Наркоканалът беше разбит при акция на Агенция „Митници“ и ГДБОП навръх Гергьовден през 2012 година в Русе. Рекордното количество дрога беше открито на пристанищe „Изток“ в специален тайник в комбайн втора употреба „Дон Роко“ от Аржентина“. Тогава в града долетя премиерът Бойко Борисов и лично представи „улова“ пред журналистите.

Досъдебното производство продължи 3 години, двойно повече от максимално допустимия от закона срок. Официалното обяснения за забавянето бяха следствените поръчки до Аржентина и Холандия.

Като обвиняем по делото беше привлечен и холандският гражданин Корнелиус Адианос Питър Йозеф Бренченс. 57-годишният холандец, който е със статут на постоянно пребиваващ в България, трябваше да чака края на досъдебното производство под домашен арест в троянското село Орешак. След като престоя 17 месеца в предварителния арест, в началото на декември 2013 г. малко преди да изтече максимално допустимия от закона срок за задържане под арест, на холандеца беше определена мярка за неотклонение „домашен арест“. При започването на делото през август стана ясно, че е изчезнал и се намира в неизвестност. Той беше обявен за издирване, а делото беше разделено на две.

Facebook logo
Бъдете с нас и във