Параграф22 Daily

§22 Новини

Депутати предлагат да отпаднат данъчните декларации при покупка на имот

Да отпадне задължението граждани и фирми да подават данъчни декларации за новопридобити имоти. Това предлагат група депутати от "Обединени патриоти", които са внесли в парламента промени в Закона за местните данъци и такси. Според тях подаването на данъчна декларация при покупка на имот или при безвъзмездно придобиване е излишно натоварване, защото цялата необходима информация е налична в общината, пише в. Сега.

,При имотните сделки се дължи еднократен местен данък чийто размер всяка община сама определя, но по закон трябва да е в диапазона от 0.1 до 3% върху оценката на имуществото. В случая вносителите на законопроекта предлагат след получаване на уведомлението от службата по вписванията за прехвърлените права върху имота да се определя и годишният данък, като се уведомяват данъчно задължените лица.

Друго предложение за промяна в закона е да отпадне задължението да се подават данъчни декларации за новопостроени сгради, които още не са въведени в експлоатация по Закона за устройство на територията.

За да се стимулира завършването на строителството се предлага данъкът да стане дължим в двегодишен срок от издаването на Акт 14 (завършен груб строеж) и едногодишен срок от съставянето на Акт 15. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във