Параграф22 Daily

§22 Новини

Депутатите приеха окончателно част от промените в Административно-процесуалния кодекс

Без дискусии депутатите приеха окончателно част от промените в Административно-процесуалния кодекс. С приетите досега изменения се увеличава контролът върху работата на администрацията, сочи БНР. Предстои народните представители да обсъждат увеличението на таксите за касационно обжалване и възможността делата на първа инстанция пред Върховния административен съд да се разглеждат без присъствие на страните.

Парламентът ще обсъжда предложения за промени в Закона за киберсигурността, с които ще се регламентира борбата с кибератаките. Очаква се дебат в седмичната програма да предизвика предложението за прекратяване на лятната ваканция на депутатите.

БСП настоява НС да работи през месец август и да приеме пакет социални закони, които да облекчат хората с увреждания. Според социалистите текстовете ще отлежават чак до септември, ако ваканцията не бъде отменена. Вносителите заявяват, че майките на деца с увреждания протестират от началото на юни пред НС и в други градове и е неморално депутатите да излизат във ваканция, преди да се решат тези неотложни проблеми.

Идеята ще предизвика дебат, тъй като и от ГЕРБ заявиха, че са готови на извънредни заседания, а Волен Сидеров от „Обединените патриоти“ коментира, че ваканцията на парламента не е нереално да бъде намалена или премахната.

Парламентарната седмица започва и с дебати по отношение на първото четене по промените в Закона за киберсигурността. Той регламентира изграждането на система от превенция и борба с кибератаките, прецизиране на правилата, критериите и условията за определяне на операторите на основните услуги и доставчиците на цифрови услуги, и ще въведе изисквания за сигурност, на които операторите на цифрови услуги трябва да отговарят. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във