Параграф22 Daily

§22 Новини

Десет незаконни автоморги гърмят с глоби, затварят пункт за скрап

Седем незаконни автоморги са открити в областите Хасково и Кърджали, за които отговаря Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите Хасково. Незаконните обекти са разкрити след масирани проверки през октомври. Три от незаконните автоморги се намират в Кърджали, две са в с. Клокотница, община Хасково и по една в Свиленград и в с. Едрино, община Крумовград. Предстои съставяне на актове за установяване на административно нарушение, пише Haskovo.net.

При проверки през годината са установени други три незаконни автоморги. Две от тях са в Кърджали и една в с. Рогач, Крумовградско. Издадени са две наказателни постановления по 7 000 лв. Предстои издаване на наказателно постановление и на третия нарушител, посочиха от РИОСВ.

Най-честите засечени нарушения са, че проверените лица не са издавали удостоверения за разкомплектоване на превозните средства, нямат и декларации за продаване на компоненти от излезли от употреба МПС-та, не са водили и задължителната отчетност. Констатирано е още, че площадките им не отговарят на минималните технически изисквания към площадките за събиране, съхраняване и разкомплектоване на излезли от употреба МПС-та.

„РИОСВ- Хасково започна процедура за отнемане на разрешително на площадка за третиране на отпадъци от черни и цветни метали в Димитровград, стопанисвана от "Илйос 73" ЕООД“, съобщават още от екоинспекцията. Дружеството има две влезли в сила наказателни постановления - за неосигурено видеонаблюдение на обекта, за водене на не вярна отчетност, съответно на стойност 1 000 и 2 000 лв.

Според Закона за управление на отпадъците може да се отнеме разрешителното на обект, когато за период от 3 години са извършени административни нарушения, за които собственикът е бил наказан два пъти с влезли в сила наказателни постановления.

Регионалната екоинспекция е изпратила уведомление до управителя на дружеството за започналото производство за отнемане на разрешително. В тридневен срок след получаване на уведомлението, съгласно разпоредбите на АПК, лицето има право да направи възражения.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във