Параграф22 Daily

§22 Новини

”Ди Велт”: Италианската мафия е като у дома си в България

Италианската мафия е като у дома си в страните от Източна Европа. Ндрангета е стъпила в този регион от 20 години. Това пише в германския вестник "Ди Велт" експерт, който от години се бори от години с престъпни организации и структури. Същото се потвърждава и от прокурор Никола Гратери, специализиран за борба с мафиотски структури.  "Италианската мафия е в състояние да повлияе на изборните резултати в Източна Европа, а и не само там. Членове на Ндрангета са успели да повлияят и на парламентарните избори в Германия", казва прокурорът.

Според Франческо Форджоне, бивш шеф на парламентарната комисия за противодействие на мафията в парламента в Рим, италианските мафиоти се чувстват "особено добре" в България и Румъния.  "В двете държави те перат пари, инвестират и извършват незаконна търговия. Например огромни средства от търговия с наркотици и оръжие се влагат в недвижими имоти в България и Румъния или в акции на предприятия", смята Форджоне.

Бизнесът си в Източна Европа италианските мафиози ръководят от Германия. Оттук се управляват и вносът на наркотици в Европа през пристанищата на Ротердам и Антверпен. Форджоне припомня и думите на един от босовете на Ндрангета, който през есента на 1989 година казал на своите подчинени по телефона - вървете в Берлин и купувайте всичко, което се продава на Изток.

Според него, държавите в Източна Европа са много удобни на мафията заради много по-слабите им правосъдни и разследващи структури, както и заради местното законодателство, което позволява много повече свобода на организираната престъпност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във