Параграф22 Daily

§22 Новини

Директното купуване на гласове срещу пари е най-разпространено

Най-голям дял контролиран вот има при директното купуване на гласове за пари. Това смятат Добромир Живков от Маркет Линкс и Стойчо Стойчев, политолог от Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Те допълниха, че има огромна разлика между парламентарни и местни избори. Според тях при втория вид контролираният вот се дължи на клиентелни отношения между общината и гражданите. „Тези клиентели се използват ефективно и систематично в продължение на месеци и години”, твърди Стойчев.

В тези случаи става въпрос за малки общини, където малкият бизнес е пряко зависим от властта. Има и данни за контролиран вот в училищата, където се оказва натиск и върху родителите.

Анализаторите отчитат абсолютна победа на ГЕРБ с 66% от общата бройка гласове или 4 763 691 души гласували за кмет и за общински съветници. При ДПС тази бройка е 389 394 души и ги прави втори, БСП имат 326 469 души, а Реформаторския блок – 22 426 души. Общата бройка население е 7 202 198 души.

„Ясно е, че реформаторите на този фон изглеждат несъразмерно овластени в рамките на правителството”, каза Стойчев. Той допълни, че не е работа на лидер на опозицията, визирайки Лютви Местан от ДПС, да се меси в конструирането на кабинета.

Facebook logo
Бъдете с нас и във