Параграф22 Daily

§22 Новини

Директорът на ГД „Национална полиция” даде добра оценка за работата на ОДМВР-Силистра

Резултатите, които ОДМВР-Силистра е постигнала по отношение на основните показатели на дейност – противодействието на битовата престъпност, престъпленията, свързани с финансови и бюджетни средства, пътната безопасност и присъствието в малките населени места, ми дават основание да определя като добра работата на дирекцията през 2017 г. Това заяви днес главен комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция „Национална полиция”, който участва в годишния отчет на областната дирекция. На него присъстваха също зам.-директорът на ГД „Борба с организираната престъпност” старши комисар Стефан Джолев, окръжният прокурор Теодор Желев, председателат на Окръжния съд Людмил Хърватев, директорите на ТДНС  Лъчезар Ганев и на РДПБЗН комисар Румен Мърав.

Според отчета, представен от директора на ОДМВР-Силистра старши комисар Кристиян Петров, статистическите данни за престъпността през 2017 г. показват относителна стабилност. Лек спад – с 5,41%, бележи нивото на криминалната престъпност. През изтеклата година са регистрирани 1119 престъпления, срещу 1183 за предходната 2016 г.

Коефициентът на престъпност (брой регистрирани престъпления на 100 хил. души) е 885, като тук също се отчита намаление спрямо 2016 г. с близо 50,64 (936,16 за 2016 г.) Постигнатият процент на разкриваемост на престъпленията през 2017 г. е 60,05%.

Главен комисар Терзийски определи подобряването на пътнотранспортната обстановка като един от главните приоритети в бъдещата дейност на дирекцията. Той препоръча активно използване на техническите средства, чрез които се елиминира субективния фактор в контролната дейност. В скоро време ще бъдат закупени нови стационарни камери за контрол на пътното движение и ще бъде създаден център за обработка на нарушенията, заснети с технически средства, което ще облекчи натоварването в пътната полиция, допълни още директорът на ГДНП. Гл. комисар Терзийски постави акцент и на бъдещата работа  по противодействието на битовата престъпност и активизирането на икономическа полиция по всички линии на дейност.

По време на отчета бе изразено задоволство от традиционно доброто взаимодействие между полицията, прокуратурата, пожарната и структурите на ДАНС и ГДБОП. Бе изтъкната и добрата работа на отдел „Разследване”, от чиито дела, приключени с мнение за обвинение, само две са получили оправдателни присъди.

Facebook logo
Бъдете с нас и във