Параграф22 Daily

§22 Новини

Директорът на ГДНП е на работно посещение в Ню Йорк

Директорът на Главната дирекция „Национална Полиция“ главен комисар Христо Терзийски е на работно посещение в САЩ, осъществено по покана на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Главен комисар Терзийски ще вземе участие във Втората среща на високо ниво на началниците на национални полицейски служби на държавите членки на ООН (UNCOPS II).В рамките на визитата са планирани и срещи на българската делегация с ръководителите на различни правоохранителни структури в щата Ню Йорк.

На 18 юни главен комисар Терзийски посети Инициативата за сигурност на Долен Манхатън и се запозна с нововъведенията в работата на Системата за наблюдение на територията (Domain Awareness System). Тези звена имат за цел да улеснят наблюдението в града, като включват експлоатацията на голям брой камери, устройства за разпознаване на регистрационните номера на автомобили, камери за проследяване движението на пакети и обекти, изцяло автоматизирани мобилни барикади и детектори за радиация. Чрез системата за наблюдение могат да се идентифицират формата и размера на всякакви "подозрителни" пакети и да се проследят хора в рамките на секунди. По време на среща с ръководителя на контратерористичното бюро на Системата за наблюдение на територията Роберт Сиринано,директорът на ГДНП обсъди нововъведните технологии за наблюдение в Ню Йорк, както и реалните възможности за тяхното прилагане и използване в изградения в България център за видеонаблюдение.

Главен комисар Христо Терзийски се запозна и с организацията на работата на Първо полицейско управление  в Манхатън, което е едно от най-натоварените. То обслужва район, който обхваща  една квадратна миля. В зоната му на отговорност  са  Световният търговски център, Сохо, Трибека и Уол Стрийт.

Бе отчетено, че полицията на Ню Йорк е дългогодишен международен партньор на българските полицейски служби. На базата на подписания „Меморандум за разбирателство и сътрудничество в предотвратяването и борбата с трансграничната престъпност“, двустранното  взаимодействието е на много високо ниво. По време на серията от работни срещи бяха договорени  бъдещи съвместни инициативи, които реално да повишат оперативния обмен на информация между Главна Дирекция „Национална Полиция“ и полицията на Ню Йорк.

По късно същия ден главен комисар Христо Терзийски проведе работна среща и със специален агент Анхел Мелендез, ръководител на офиса по разследване на Департамента за вътрешна сигурност (Homeland security investigations – HSI) в гр. Ню Йорк. От американска страна участие в срещата взеха и ресорните ръководители по линия на „Разследване на киберпрестъпления“, специален агент Рики Пател и  „Защита на интелектуална собственост и търговски марки“, специален агент Лео Диандреа. HIS е част от службата за Имиграционна и митническа сигурност (ICE), към Департамента за вътрешна сигурност (DHS) на САЩ. Това е най-голямата разследваща структура към Департамента за вътрешна сигурност. Разполага с годишен бюджет от над 2 милиарда щ.д, като в нея работят 9 хил. служители, от които 6 хил. са специални агенти, разпределени в 26 областни офиса и 185 регионални звена на територията на САЩ. Дирекцията също така има 62 задгранични представителства в 46 държави.

Обхватът на  законови правомощия на службата е много широк, като прилага разнообразен набор от федерални закони.

Директорът на ГДНП посети и офиса на ФБР в гр. Ню Йорк. Съвместно с ръководещия звеното специален агент Браян Парман, ръководителя по линия на борба с тероризма, специален агент Чарлз Бергер и специален агент Матю Тине бяха обсъдени новите тенденции в борбата с т.нар. „домашен насилствен екстремизъм“, радикализацията на обществото, противодействието на различни видове терористични заплахи, както и модели за реакция при терористично нападение. Представителите на ФБР Ню Йорк споделиха опит по водени от тях разследвания за терористичните атаки в щата Ню Йорк през последните няколко години, запознаха българските гости с най-новите методи и тактики на разследвания, свързани с откриването и противодействието срещу т. нар. „самотни вълци“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във