Параграф22 Daily

§22 Новини

Дизеловият скандал може да коства 78 млрд. евро на Volkswagen, твърди Credit Suisse

До 78 млрд. евро може да коства дизеловият скандал на Volkswagen Group, сочат изчисленията на швейцарската банка Credit Suisse, цитирани от CNN. Подобно развитие на нещата би бил най-лошият сценарий, уточнява изданието. Но все пак от германския концерн обявиха, че планират да похарчат около 6,5 млрд. евро. за да се справят с проблема, който засяга почти 11 млн. автомобила от марките VW, Audi, Skoda и Seat, оборудвани с дизеловия двигател EA189 - 1.2 TDI, 1.6 TDI и 2.0 TDI.

Проблемът нараства от факта, че има хиляди нови коли с този Евро5 агрегат, които са блокирани при дилърите и няма как да бъдат продадени. Ще трябва да се платят глоби и да се обезпечат колективни искове на клиенти, като освен това концернът ще трябва да намери решение за оптимизиране на мотора, което да удовлетвори собствениците на такива автомобили. Възможно е и много от клиентите на германската компания да се насочат към други марки автомобили, прогнозира изданието.

В най-добрия случай Volkswagen Group ще трябва да похарчи 23 млрд. евро, или около 3,5 пъти по-висока сума от предвидената, пресмятат от Credit Suisse. Ако обаче се случи най-лошият сценарий, то необходимата за справянето с проблема сума ще бъде около 7 пъти по-висока от нетната печалба на концерна за миналата година.

Въпреки това повечето анализатори не очакват на концерна да не му стигнат ликвидните средства. Все още Volkswagen разполага с резерви в кеш в размер на 21,5 млрд. евро, които ще се увеличат до 25 млрд. евро след продажбата на дялове в LeasePlan и японския Suzuki.

Преди дни стана ясно, че 5700 нови коли от марките Volkswagen и Audi са засегнати в България от скандала с манипулирания софтуер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във