Параграф22 Daily

§22 Новини

Днес се навършват десет години от фалита на Lehman Brothers

Днес се навършват 10 години от краха на четвъртата по големина инвестиционна банка в САЩ - Lehman Brothers, който даде началото на световната финансова криза, която скова пазарите в продължение на няколко години. „Черният понеделник“, в който беше обявен фалитът, ще се запомни с масовите разпродажби на активи на всички водещи пазари и срива на борсовите индекси.

При ипотечната криза през 2007 г. Леман брадърс реализира огромни загуби. През второто тримесечие на 2008 г. те достигат 2,8 милиарда долара и компанията е принудена да разпродаде активи на стойност 6 милиарда долара. Само пред първата половина на 2008 г. акциите на Леман губят 73% от стойността си. През август 2008 г., компанията съобщава, че ще освободи 6% от работниците си - 1 500 души, точно преди срока за обнародване на финансовото състояние за третото тримесечие през септември.

След като мнозинството от клиентите ѝ я напускат, цената на акциите на трезора на борсата пада драстично и нейният кредитен рейтинг се срива. В 1.45 ч. сутринта на 15 септември 2008 г. компанията подава документи за неплатежспособност, като посочва за причина банков дълг от 613 милиарда долара, дълг в акции от 155 милиарда долара и активи на стойност 639 милиарда долара.

Финансовата криза се превръща в икономическа и светът изпада в рецесия. В Европа тази рецесия идва с фалита на редица банки в няколко държави. Няколко години по-късно, когато икономическите показатели отново са положителни, се предприемат редица реформи, които целят да се осигури по-добра защита от нов финансов крах.

Мнозина анализатори обаче са категорични, че това не е достатъчно. Джоузеф Гагнър, финансов анализатор от Института за международна икономическа политика „Питърсън“, заяви, че вече има признаци за нова финансова криза, като по думите му тя няма да дойде през следващите няколко години. „Аз наистина не мога да си представя криза в САЩ през тази или през следващата година. Може би след пет или десет години. Все пак ние научаваме уроците си, но може би забравихме вече част от тях“, коментира той в ефира на БНР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във