Параграф22 Daily

§22 Новини

До три месеца ще заработи оздравителният план за болниците във Враца и Ловеч

Болниците във Враца и Ловеч са приоритет за Министерството на здравеопазването, те са структуроопределящи, но са необходими два-три месеца, за да заработи оздравителният план напълно. Това коментира пред “Нова телевизия” здравният министър Кирил Ананиев.

В началото на седмицата гневни медици от врачанската болница замериха с яйца заместничката на Ананиев Жени Начева. Служителите в болницата не са получавали заплати от февруари. "Срещу кого е този граждански протест? Тези яйца няма да свършат работа. Те трябваше да бъдат хвърлени срещу тези, които докараха болницата до това състояние. А сега тези яйца се хвърлят срещу хората, които искат да стабилизират системата", посочи Ананиев.

"Недоволстващите медици от Враца са свидетели на всички порочни практики, свързани с обществените поръчки за лекарства и медицински изделия, апаратура, техника. Защо тези хора тогава не са излезли на протест?", попита здравният министър. Той напомни, че болниците във Враца и Ловеч в продължение на 13 и повече години се водят към фалит и изтъкна, че са източвани милиони.

Министърът каза, че е готов да приеме всеки справедлив граждански протест, включително този на медиците в Ловеч и Враца. "Не обвинявам работещите в тези две болници. Те са лъгани много и затова не вярват. Тези две болници са наш приоритет. Те са структуроопределящи".

"Вкарахме оздравителните планове и започнахме преговори с инвеститорите. Още не са компенсирани старите заплати, но когато оздравителният план заработи напълно, ще започне изплащането на старите заплати. Необходими са 2-3 месеца", допълни той и призова лекарите да се върнат на работа.

Министърът поясни, че още през декември ресорното му министерство е започнало акция заедно с Главна прокуратура и МВР: "Направили сме проверките и сме изпратили документацията в прокуратурата. Те са влезли в 21 болници, в които са установени порочни практики. Прокуратурата е единственият орган в момента, който може да каже чия е вината".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във