Параграф22 Daily

§22 Новини

Доц. Комитов: Следващите няколко години ще са със студени зими, хладни и дъждовни лета

По-хладното и дъждовно време това лято е резултат от фаза на 11-годишен цикъл, в която се намира Слънцето сега, смята доц. Борис Комитов – ръководител на Центъра за слънчев и слънчево-земен мониторинг в Стара Загора. Според него под влияние на слънчевия минимум, който ще бъде достигнат през 2019 г., следващите няколко години ще са със студени зими, хладни и дъждовни лета, уточнява БНР.

България да се ориентира към климатично-независима икономика, призова изследователят на слънчевото въздействие върху Земята доц. Борис Комитов.

„Трябва да имаме разумна стратегия в областта на икономиката, реиндустриализация, отглеждане на културите, които съответстват на нашите условия, примерно каквито са били през 19-ия век. Тогава не са се сеели субтропични култури. Другото нещо – морският туризъм ще става все по-непечеливш през следващите десетилетия. Ветрогенератори, фотоволтаични ефекти – извинявайте, това са скъпи играчки“.

Според доцент Комитов България трябва да заложи на ядрената енергетика и топлоелектрическите централи. Той нарече "спекулации" твърденията, че въглеродният двуокис от ТЕЦ-овете може да повлияе на климата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във