Параграф22 Daily

§22 Новини

Доклад изпокара Данаил Кирилов и Лозан Панов

Новоназначеният министър на правосъдието Данаил Кирилов в четвъртък (30 май) поиска или председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов да си преработи годишния доклад за работата на общите съдилища през 2018 г., или пленумът на Висшия съдебен съвет да не го приема - в цялост, или в частта, която се оказа, че Кирилов не харесва.

Наложи се председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков и съдията от ВКС Цветинка Пашкунова да обясняват, че това няма как да стане, защото пленумът няма такива правомощия. И въпреки това министърът заключи: "Един политик наричаше парламента "гумен печат". Ако смятате, че вие сте гумен печат, който транзитно приема доклада - имате възможност да го подпечатате и да го приемете"...

В крайна сметка докладът на Панов беше приет от ВСС и изпратен в Народното събрание. Заедно с протокола от дебатите по него. А те също бяха показателни. Защото извадиха наяве колко дълбоко е засегнат Данаил Кирилов от критиките на висшите магистрати към калпавото качество на законодателството, бълвано от парламента, в който той съвсем доскоро беше шеф на правната комисия.

Какво се случи? След представянето на годишния доклад от Панов, Кирилов взе думата и заяви, че не е съгласен с част от констатациите в него - особено наблегна на тази, свързана с тълкувателната дейност на ВКС. "Залагат се противоречия между законодателната и изпълнителна власти", констатира министърът. Според Кирилов "изключително притеснителни за върховенството на закона" са се оказали две тълкувателни решения на ВКС: с едното се прие, че не може да има конфискация на имущество при прекратяване на наказателното производство, а с другото бе дадена възможност обезщетения за вреди да получават и по-широк роднини на загиналите в катастрофи. И по двете парламентът на практика "бламира" съдиите от ВКС със спешни законодателни промени, включително и като сложи таван от 5000 лв. на застрахователните обезщетения.

Нямаше да има противоречива съдебна практика и да се стига до тълкувателна дейност, ако законите бяха ясни, отвърна на удара Панов. И подчерта, че решението за пострадалите от катастрофи се ползва с огромна подкрепа от юристите. "Ако имате възможност да се запознаете с мнението на юристи ще видите какво е отражението на това тълкувателно решение. То прави прави чест на колегите от ВКС, а за реакциите и промените, които последваха, са отговорни други институции", каза Панов.

Последва намесата на Пашкунова и Чолаков, които успяха да вкарат дискусията в рамките на правилата. И така така докладът на Панов все пак бе приет, както бяха приети и останалите годишни анализи: на административните съдилища, прокуратурата, на ВСС и Инспектората към ВСС.

Разделителните линии във ВСС обаче си останаха. Видимо с една повече: между Панов и новия правосъден министър...
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във