Параграф22 Daily

§22 Новини

Дрон засне мазутния разлив край Созопол: Кризата не е овладяна!

Разливът от мазут от потъналия край Созопол кораб не е овладян, алармираха от Сдружение "Да запазим Корал". Снимки от дрон показват, че разливът е стигнал почти до Свети Влас, а на плаж Корал продължават да излизат катранени топчета. Замърсеното море всеки ден изхвърля и мъртви делфини. Първият сигнал, че морето изхвърля мазут от потъналия кораб "Мопанг" в Созополския залив беше получен в началото на август, сочи телевизия "Bgonair".

"Имаме снимки с дрон от тази сутрин, на които ясно си личи, че петното е от "Мопанг" до Созопол и стига почти до марината на братя Диневи. Тоест, това са километри, то продължава да си извира и излиза", подчерта Атанас Русев от Сдружение "Да Запазим Корал". Според природозащитниците северният вятър, който се очаква тази седмица, и теченията ще разнесат мазутното петно до плажовете в Слънчев бряг.

Атанас Русев алармира, че освен мазут през последните дни морето изхвърля и по две, три мъртви делфинчета. Засега не намира връзка между тяхната смърт и мазута във водата. От Сдружението призовават за спешни мерки, за опазване на Черно море. Според природозащитниците замърсяването с мазут е огромен проблем за българското Черноморие.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във