Параграф22 Daily

§22 Новини

Държавата може да упражнява натиск върху фирмите чрез възстановяването на ДДС

Държавата може да упражнява натиск върху фирмите чрез възстановяването на данък добавена стойност, предупреди пред "Хоризонт" икономистът Калоян Стайков. Вчера правителството одобри проект, според който възстановяването на данъчен кредит при покупка на автомобили и недвижими имоти над 5 хиляди лева ще става само ако представи методология как ще се разпределя употребата на новия актив между служебните и личните нужди.

Малките фирми ще бъдат сериозно ударени от изискването да декларират покупки над 5 000 лева, ако искат възстановяване на ДДС, коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал. Освен това, все още не е ясно по каква методика ще се доказва лично или служебно ползване.

Въпросът е изобщо дали това е обективно възможно да се докаже и да има равно третиране каква част се използва за лични цели и каква за служебни, посочи Велев.

Според Калоян Стайков възстановяването на ДДС за някои фирми може да се бави изключително много.

Ако фирмата успее да докаже, че не използва активите за лични нужди, т.е. ако фирмата е достатъчно близка до данъчните и успее да докаже подобно нещо, целият данъчен кредит ще бъде възстановен. Ако обаче по някакъв начин управляващите искат да окажат някакъв натиск върху дадена фирма, то могат да започнат да се заяждат за всякакви неща, защото презумпцията е за виноност, обясни Стайков.

И в момента данъчен кредит не се възстановява за всички видове автомобили.

Много служебни автомобили изобщо не са ползвали данъчен кредит. Всъщност повечето са такива. Всички петместни автомобили не ползват данъчен кредит, а се използват за служебни цели, заяви Васил Велев

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във