Параграф22 Daily

§22 Новини

Държавата не плати заплатите за август на асистентите на хора с увреждания

В 27 общини асистенти на хора с уреждания останаха без заплати за август. Асистентите са наети по европейски проект. Много от тях са роднини на хората, за които се грижат и на практика възнагражденията са единственият доход в семейството.

Личните асистенти в община Монтана са без заплати за август. В това положение са 159 души. Сред тях са и майки на деца с увреждания. Някои споделят, че са обвързали картата, на която получават заплатата си за асистент с кредити на семейството си. По този начин кредитите им вече са просрочени и ми тече лихва.

Телефоните на общинската администрация също са „под пара” заради въпросите на хора, които чакат парите си.

Общински служител коментира, че много от асистентите са заплашили, че ще вдигнат стачка. В общината е постъпило запитване от Агенцията за социално подпомагане дали общинската хазна има възможност да изплатени заплатите, които след това ще бъдат възстановени.

Силвия Първанова, директор „Финанси” в община Монтана коментира, че общината няма такъв финансов ресурс. „Нямаме тази възможност, тъй като това си е ангажимент на държавата съответно в лицето на агенцията”, коментира още тя.

По проекта са назначени над 13 500 лични асистенти, които се грижат за над 14 хиляди хора с увреждания в цялата страна. Заплатите за август не са изплатени в 27 общини.

От Агенцията за социално подпомагане прехвърлят топката към тях. Такива били условията на проекта - 20% от цялата му стойност се изплащат авансово на агенцията, оттам на общините. Парите са изчерпани през юли. Сега общините трябва да плащат заплатите, а после да си търсят парите от държавата.

В община Монтана например ще търсят заем. „Независимо безлихвени ли, лихвени ли, в период, в който нито Общинският съвет работи, нито продажби има, нито пък местните данъци и такси имат висока събираемост”, коментира ситуацията Силвия Първанова.

Ако заемът бъде одобрен, личните асистенти ще получат заплати до края на другата седмица.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във