Параграф22 Weekly

§22 Новини

Две фалирали руски банки са били окрадени до шушка

Капиталовият дефицит на фалиралата неотдавна руска търговска банка "Смоленский" достига колосалната сума от 6 млрд. рубли. Дупката в собствения капитал на трезора - акционерен компонент и дължими резерви, - достига 5,919 млрд. рубли, се отбелязва в решение на Арбитражния съд по Смоленска област. Затова магистратите са обявили кредитната институция във фалит.


"Собственните средства на банката са напълно изхарчени, капиталът на трезора е отрицателна величина", се отбелязва още в съдебното решение.


Към деня на отнемане на лиценза й, влогонабиращата институция отчита чиста загуба от почти 8 млрд. рубли. Освен това квесторът е установил, че някои реални финансови показатели на банката се отличават съществено от числата в официалните й финансови отчети.


В другата фалирала руска банка - "Асколд", към датата на отнемането на нейния банков лиценз от Централната банка на Русия, недостигът на собствен капитал е изчислен на 1,618 млрд. рубли, посочва същият Арбитражен съд по Смоленска област в друго свое решение. Затова магистратите са обявили и тази банка във фалит.


Към деня на отнемане на банковия й лиценз, активите на трезора са били едва 622,174 млн. рубли, а пасивите му - 2,017 млрд. рубли. Впоследствие квесторът е установил, че към същата дата те са били реално два пъти по-малко - едва 399,5 млн. рубли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във