Параграф22 Daily

§22 Новини

Две години затвор за младеж, платил за почивка с фалшиви пари

Стоимен Караджов от Варна е осъден ефективно от Варненския окръжен съд по три обвинения. В съкратена съдебна процедура той призна фактите, събрани в досъдебното производство. Като извършител 24-годишният мъж съзнателно е прокарал в обръщение неистински парични знаци - шест броя банкноти с номинал 100 евро, съобщава Varna24.bg. Определеното от съда наказание за това престъпление е 3 години лишаване от свобода.

През месец юни 2014 г. в условията на продължавано престъпление с цел да набави за себе си имотна облага сам и чрез приятелката си, като посредствен извършител, възбудил и поддържал заблуждение у служителите на хотел "Елица", където двамата отседнали. При регистрацията представил лична карта на свой приятел, а след това заплатил за 17-дневната почивка с неистинските банкноти от 600 евро.

С това си деяние Караджов причинил имотна вреда на собствениците на хотела в размер на 1173.50 лв.. Наказанието за това престъпление, определено от ВОС, е лишаване от свобода за срок от 2 години.

Третата присъда спрямо Караджов е за обсебване на чужди движими вещи - телевизор от стаята в хотел "Елица", с намерение противозаконно да го присвои, като случаят е немаловажен. Мъжът изнесъл телевизора два дни преди да напусне с приятелката си хотелската стая, като липсата била установена при почистването й.

Съдът наложи най-тежкото от трите наказания - лишаване от свобода за срок от 3 години, намалено с 1/3 заради съкратено съдебно следствие, когато подсъдимият признава изцяло фактите по обвинителния акт и самопризнанията му се подкрепят от събраните при разследването доказателства.

Караджов трябва да плати освен съдебните разноски и присъдената сума по гражданския иск на собствениците на хотел "Елица" - 1578 лв. със законната лихва. Присъдата на ВОС може да се обжалва в 15-дневен срок пред Апелативен съд Варна. В случай на потвърждаването й, ще бъдат групирани и други наказания, тъй като Караджов и в момента е в затвора с друга присъда.

Той ще изтърпи 2-годишната присъда в затвор при строг режим.

Facebook logo
Бъдете с нас и във