Параграф22 Daily

§22 Новини

ЕК ще наложи утре наказания на държавите от ЕС, които не регистрират пристигналите чужденци

Европейската комисия ще открие утре наказателни процедури срещу държавите от ЕС, които не регистрират чужденците, навлезли на тяхна земя. Това съобщи говорителят на комисията Наташа Берто. Тя отбеляза, че според общностното законодателство всеки гражданин на държава извън ЕС трябва да бъде регистриран и да му бъдат снети пръстови отпечатъци, щом влезе в ЕС. Говорителят отказа да уточни кои са държавите, които ще бъдат наказани, но отбеляза, че те вече са били предупредени, съобщава БТА.

Броят на регистрираните мигранти не съответства на броя на навлезлите в ЕС, поясни Берто. ЕК е дълбоко загрижена от събитията по границите, посочи говорителят на ЕК Маргаритис Скинас.

В отговор на въпрос той заяви, че унгарският премиер Виктор Орбан е ключов играч в намирането на решение с мигрантската криза. По думите на говорителя ЕК предлага мерки, които включват по-решително връщане на онези мигранти, които не получат статут; повишаване на сигурността по външните граници; наказания за държавите, които откажат да участват в схемите на разселване на получилите статут.

Скинас не подкрепи идеята на АЛДЕ за отнемането на правото на глас на Унгария в Съвета на ЕС. Снощи от политическата група в Европейския парламент разпространиха позицията си срещу Будапеща заради въведеното право на силовите служби да използват оръжие срещу мигрантите.

АЛДЕ уточни, че подобна процедура може да бъде задействана по инициатива на ЕК, на девет държави от ЕС или от ЕП, когато съществува обосновано предположение, че общностните ценности са застрашени. Политическата група призова за незабавни наказателни мерки срещу Будапеща и обвини ЕК в пасивност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във