Параграф22 Daily

§22 Новини

ЕК съди 6 страни заради банкови фалити

Европейската комисия реши да изправи пред съда шест страни членки на ЕС за това, че не са въвели правилата за спасяването на фалирали банки. Правилата влизат в сила в началото на 2016 година, предаде Франс прес, цитиран от БТА. Тези страни са Чехия, Люксембург, Холандия, Полша, Румъния и Швеция.

Тези шест страни не са въвели директивата, която е важен елемент от банковия съюз и има за цел занапред данъкоплатците да не плащат за спасяване на банките. Правилата предвиждат акционерите и кредиторите да поемат своята част от разходите в рамките на механизъм за "вътрешно финансиране", припомня комисията в комюнике. За целта те трябва да бъдат транспонирани в националното законодателство преди 31 декември 2015 година.

През май комисията смъмри 11 страни членки и ги призова да транспонират директивата възможно най-скоро. Франция, Италия, Литва, Малта и Полша изпълниха препоръката или я изпълняват в момента, но останалите шест още не са се задействали.

Затова те трябва да се изправят пред Съда на ЕС, което представлява налагане на всекидневна финансова вноска до изпълнението на своите задължения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във