Параграф22 Daily

§22 Новини

Екс-зам. - главният прокурор Бойко Найденов скрил следите на "Наглите"

Бившият зам.-главен прокурор Бойко Найденов е прикрил следите от отвличанията на групата на "Наглите". Това заяви бившият съветник в ДАНС Алексей Петров в интервю за NOVA. Петров разполага с доказателства от специални разузнавателни средства, че Найденов противозаконно е оневинил Валентин Михайлов-Ихтиманския.

Вальо Ихтиманския беше основен източник на информация за бандата на „Наглите”, от която и самият той беше част. Впоследствие бе изпратен в чужбина по програма за защита на свидетелите. Според Петров обаче Михайлов не е дал достатъчно информация, за да бъде оневинен. „Бойко Найденов не търси извършителите, а как да препише тези неща на някой, който не му харесва”, смята Петров, който беше набеждаван за един от „мозъците” зад „Наглите”. „Човек, който не е направил всичко възможно, за да проследи пътя на парите, следва да е замесен”, заяви бившата барета за Найденов.

Петров е сезирал прокуратурата за данните от СРС-тата още при разбиването на „Наглите”, но разследването е било прекратено с резолюция на тогавашния главен прокурор Борис Велчев. „Бойко Найденов ми носеше ракетата за тенис. Когато следствието преминаваше към прокуратурата аз бях много ценен човек за него”, твърди Петров за времето, в което бил съветник в ДАНС. По думите му, Найденов го е молил да убеждава главния прокурор Велчев в качествата му, което Петров правел „с чиста съвест”.

Делото „Октопод”, по което бившата барета е обвиняем в ръководене на престъпна група, също му е било „монтирано”, смята самият Петров. Това се случило, защото той бил единственият служител в ДАНС, разследващ „пирамидата КТБ” още през 2008 и така си спечелил омразата на банкера Цветан Василев. Петров в момента разследва връзката между Василев и Найденов.„Пред моята врата в ДАНС редовно беше (тогавашният ръководител на БНБ) Иван Искров”, заяви Петров. По думите му Искров се опитвал да „разузнае” какво прави съветникът. Причината били „инициативите” на  Алексей Петров за защита на банковата система, включително неформални срещи със служители на КТБ.

Нулевите лихви на държавните активи в КТБ са компенсирали високите такива по влоговете на политици и висши държавни служители като Найденов, смята Петров, който тогава дал съвет на финансовия министър Симеон Дянков да извади държавните пари от банката на Василев.  Полученото от него „символично”, по думите му, обезщетение е 9000 евро.

Самият Бойко Найденов заяви, че ще съди Петров за клевета. Според него парите от откупите на "Наглите" са били непроследими, защото никога не са вкарани в банкови сметки. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във