Параграф22 Daily

§22 Новини

Екстрадирането в САЩ: Те ни ги искат, ние обикновено им ги даваме

На фона на случая с искането на американските власти за екстрадиция на Желяз Андреев, няколко подобни сюжета придобиха обществена популярност. Съдебната практика у нас е противоречива. Последният случай е от декември 2016 г. Тогава Варненският апелативен съд потвърди екстрадицията на Красимир Николов, издирван в Съединените щати за компютърни престъпления и банкова измама.

През август същата година Софийският апелативен съд отказва да екстрадира в Съединените щати Недко Недков. Американската прокуратура го обвиняваше в борсови измами и кражба на самоличност. Пред 2013 г. в Съединените щати беше екстрадиран Ваньо Минков. Зад Океана Минков е съден за измами и банкови престъпления. Най-емблематичен обаче остава случаят с Гергана Червенкова. Тя беше задържана в края на 2012 г., по обвинения за пране на пари и незаконна търговия с лекарства по интернет. Червенкова прекара повече от два месеца зад решетките, а близките и организираха редица протести.

В студиото на „Тази сутрин” Гергана и съпругът й Димо категорично подкрепиха Желяз и близките му, но подчертаха: „Те са в техния филм на ужасите и той тепърва започва”. А „филмът” на Гергана започва с шестима цивилни полицаи на вратата на семейния дом: „Казаха „Отваряйте, полиция!”. Ние казахме „Не, няма да отворим, ще звъннем на полицията дали е възможно това”. Не виждахме навън полицейски автомобили, а децата спяха в съседната стая”.

Гергана седмици наред ту влиза, ту излиза от ареста. Дъщеря й развива страх, че може някой да дойде да вземе и нея. Само силната обществена реакция и кампанията на „Шоуто на Слави” предотвратяват екстрадирането й.

В САЩ обвинения са повдигнати на 9 американци, които са или собственици, или управители на аптеки. Началникът на Гергана иска с клетвена декларация да удостовери, че той взема решенията във фирмата, в която тя работи и поради това няма как тя да носи вина. Американският съд не приема декларацията.

Фирмата осигурява адвокат зад Океана. По думите на Димо, ако човек бъде екстрадиран в САЩ, на практика трябва да прекара целия процес в ареста, защото за чужденците гаранциите са непосилно големи – милиони долари. Делото, в което Гергана е замесена, се проточва 4 години и приключва с присъда за само един фармацевт, извършвал „на място” непозволени продажби.

„Договорът ни за екстрадиция е написан така, че няма защита за нашите българи. Щом ни поискат, трябва да ни дадат, съдът няма големи възможности да откаже тази екстрадиция”, посочи Гергана. Тя запита: „Означава ли, че всички служители на чужди фирми са застрашени да са отговорни за действията, на фирмата, която не е тяхна?”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във