Параграф22 Daily

§22 Новини

Елена Йончева осъди Борисов и ГЕРБ за клевета

Бойко Борисов и партия ГЕРБ официално са осъдени за клеветнически твърдения. На 17 май съдия Иво Вътев от Софийския районен съд постановява Елена Йончева да получи от обвиняемите 5000 лв.. Премиерът и ГЕРБ трябва да поемат и 825 лв. разноски по делото, сочи в. Дума.

Елена Йончева се закани да съди Борисов още по време на предизборната кампания на парламентарните избори м.г. Повод за това бяха две изказвания на гербаджията - на 10 март в Бургас и на 12 март във Варна той обяви, че правителството на ГЕРБ било принудено да плаща милиони за журналистическите интервюта на Йончева. Пред съда Йончева твърди, че правителството никога не й е плащало за интервюта или за правенето на документални филми и репортажи. Тя отбелязва, че твърденията на Борисов са накърнили честта, достойнството, авторитета, доброто име и репутацията й на общественик.

Искът срещу ГЕРБ е заради това, че Борисов говори от името на партията и беше за 20 000 лева, но не е бил уважен в цялост. Затова Борисов и ГЕРБ също имат право на разноски. Те бяха представлявани от Марин Марковски и Божидар Терзийски, но по делото не са били представени доказателства за сключен договор, както и за извършено плащане на хонорар, заради което не им е присъдено нищо.

Борисов и защитата му оспориха правото на Йончева да иска обезщетение, че в речта си премиерът говорел общо за плащани пари, а не конкретно за нея. Според тях, дори и съдът да приеме, че е налице увреждане, то искът е прекомерно висок, защото върху Йончева от години тегнели съмнения, че в кариерата си е била облагодетелствана от връзката си със Станишев. Освен това, като публична личност, трябвало да има и по-висока търпимост към критика и да не се засяга от нея. В решението си обаче съдът подчертава, че думите на Борисов са били ясно и недвусмислено насочени именно към Йончева и публиката е стигнала до този извод, без да се налагат интерпретации.

Съдът приема още, че виновното поведение на Бойко Борисов е при изпълнение на работата му, а тя е възложена от партията ГЕРБ, която той пък управлява. Решението на съдия Иво Вътев може да бъде обжалвано пред Софийския градски съд.

Пред Дарик адвокат Марковски определи решението на първоинстанционния съд като съдебна грешка и заяви, че ще обжалва. Той дори заподозря съдията в "някакви политически симпатии".

Facebook logo
Бъдете с нас и във