Параграф22 Daily

§22 Новини

Емил Димитров: Новите правила за пазара на горивата са антикорупционни

Проект на промени в Закона за горивата, внесен от Емил Димитров – Ревизоро от Обединените патриоти и група народни представители, предизвика обвинения в лобизъм в полза на големите търговци на горива и опит малките да бъдат извадени от пазара.Този проект е на седем министерства и 14 институции, и шест години никой не смее да го внесе, това е най-антикорупционния закон за последните 20 години. Този коментар направи Емил Димитров в предаването „Тази сутрин”.

По думите му по новите правила право да търгуват с горива ще имат всички, които са го правили до момента.

Според депутата от Обединени патриоти единственото ограничение за търговците на едро е, че те ще трябва да имат висше образование и 5 години стаж. През тях все пак минават горива за 5-6 млрд. лева, посочи той. Димитров обяви, че в момента има в момента има 2800 регистрирани и 7000 нерегистрирани бензиностанции. Нерегистрираните ще имат 6 месеца да го направят по новия закон.

Изискванията за стаж и банкови гаранции за собствениците на бензиностанции и на камиони за горива целят да не се прехвърля бизнесът на малограмотни и малоимотни граждани, които не могат да бъдат глобени, уточни депутатът. По негови изчисления гаранцията е две кафета на ден.

6 години седеше този закон и сега е време да се прояви смелост по време на председателството на ЕС. Ясно е, че ще има огромен натиск върху нас, коментира депутатът от ОП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във