Параграф22 Daily

§22 Новини

ЕС отказва на Великобритания право да участва в схемата "европейска заповед за арест" след Брекзит

След като напусне Европейския съюз, Великобритания повече няма да може да участва в схемата "европейска заповед за арест" за екстрадиране на заподозрени престъпници, заяви днес главният преговарящ за Брекзита от страна на Брюксел Мишел Барние, цитиран от ДПА.

Европейската заповед за арест изисква страните членки да предават свои граждани на друга страна от ЕС, ако те са издирвани там във връзка с тежко престъпление. Такава заповед беше използвана за екстрадирането на терористи след атентатите в Париж и Брюксел, уточнява БТА.

Британският министър за Брекзита Дейвид Дейвис призова по-рано този месец Великобритания да остане в схемата и след излизането си от съюза, тъй като е екстрадирала над 10 000 престъпници от въвеждането й. Само че позицията на Великобритания по Брекзита - включително отказът от юрисдикцията на Европейския съд, "означават, че Обединеното кралство не може да участва в схемата Европейска заповед за арест", изтъкна Барние в реч в Агенцията на ЕС за основните права във Виена. "Това не означава, че не можем да работим заедно по екстрадиции", добави той и обясни, че е възможно да се адаптират процедурите, които се използват извън рамката на ЕС.

Барние заяви също, че след Брекзита Великобритания повече няма да е член на Европол и Евроджъст - полицейската и юридическата служба на ЕС. Той отбеляза, че сътрудничеството между двете страни след раздялата ще трябва да бъде организирано по друг начин.

Британският преговорен екип твърдеше, че сътрудничеството в областта на сигурността след Брекзита трябва да се базира на съществуващите близки отношения, докато ЕС смята, че сегашните равнища на взаимодействие не може да се копират извън "екосистемата" от правила, съдилища и политическа инфраструктура на блока.

Facebook logo
Бъдете с нас и във