Параграф22 Daily

§22 Новини

Евразиецът Николай Банев с 40 млн евро в панамски офшорки

Над осемдесет и един милиона лева са доказаните до момента средства на Баневи по сметки на офшорни фирми. Скритите в тях пари обаче не бяха оповестени от изданието, което единствено има достъп до документите, пише Биволъ.

В предишно свое разследване Биволъ разкри, че една от офшорните фирми на Банев - Хънтли Оувърсийз Трейдинг корпорейшън  е използвана за обявяване в несъстоятелност на друга фирма на Банев в България. Това е станало чрез съдебен иск за 2 млн. долара, уважен от съдия Ченалова по търговско дело 455/2013 г. по описа на СГС. Целта на операцията е да не се върнат парите на държавата, които Банев дължи по приватизационен договор. Оказва се, че съдия Ченалова е потвърдила и друг иск на същата офшорка, този път за внушителната сума от 40 милиона евро. Това става с определение по друго търговско дело номер 4008 от 2013 г. по описа на СГС, което също е заведено от Хънтли и също така се е разпределило „случайно“ на съдия Румяна Ченалова.

С определение 1450 от 11 март 2014 г. Ченалова приема, че има доказателства за кредити от 40 млн. евро отпуснати от Хънтли на „Полимери Инвест”, за които „Финансово-клирингова къща Сконто Съсекс” била издала запис за заповед. Тя налага обезпечителна мярка на „Полимери Инвест” и назначава за временен синдик Христо Христов.

Николай Банев приватизира „Полимери АД“ в средата на 90-те с фонда „АКБ – Форес“. Той е кредитиран през чешка фирма от малката чешка банка „Форесбанк“, която вече не съществува. Фондът така и не връща кредита.

Делото продължава да се точи още две години, като Хънтли (Банев) се опитва да блокира публичната разпродажба на имущество на фалиралата „Полимери АД“, с които да се удовлетворят кредиторите – работниците и държавата. Задълженията на „Полимери АД“ само към НАП са за 5 млн. лв. към АЕЦ „Козлодуй“ надвишават 10 млн. лв. с лихвите. В крайна сметка делото е прекратено окончателно през февруари 2016 от Варненския окръжен съд, където е изпратено по подсъдност, показа справка за движението на делото в информационната система на СГС.

Чешкият „Център за разследваща журналистика“, който е партньор на Биволъ в рамките на мрежата OCCRP откри информация, че същата банка е участвала в съмнителни сделки и е кредитирала Чешко-панамската търговска палата. Така панамската връзка става още по-отчетлива.

„В чешката банка бяха парите от т. нар. „задгранични дружества“. Това каза източник на Биволъ от средите на бившата Държавна сигурност, пожелал анонимност. Той потвърди тезата за „червеното куфарче“ на Банев (тоест за милионите на ДС), минали през Чехия. Според него обаче те били дадени на Николай Банев за да развива производство в България. Банев не спазил уговорката и решил да развие най-вече собственото си благосъстояние.

Наличието на 81 млн. лв. в офшорни сметки на Банев, докато в същото време предприятието му в България трупа дългове и изпада в неплатежоспособност, говори за престъпно източване по проста схема: продукцията на предприятието се реализира (по схемата с трансферните цени - бел. Параграф 22) и парите отиват в частните офшорни сметки на Баневи, вместо да се инвестират обратно в завода и за развитието на производството.

Резултатът е известен: съсипване на работещ завод, огромни дългове към държавата и над 10 000 работника на улицата.

Преди няколко години стана ясно, че САЩ считат Банев за фигура на организираната престъпност на прехода. В грама на посланик Пардю от 2005 г. пише, че Банев се занимава с приватизационни престъпления. Н.П. Джеймс Уорлик, екс-посланик на САЩ в България заяви пред БНТ: “Ако човек прочете изцяло докладите ни (изтекли в Wikileaks б.ред.), ще установи, че те са много интелигентни, професионални и балансирани. Те съдържат информация необходима на много хора във Вашингтон, които активно следят събитията тук и си изграждат балансирана представа. Ще стане ясно, че американското посолство в България работи професионално.”

Бизнесменът обаче нямаше никакви проблеми с наказателното правораздаване. Проблемите му с правосъдието се изчерпват с многобройните дела срещу държавата заради приватизационни задължения. И до днес Банев отказва да плаща за най-апетитните имоти по Черноморието, приватизирани за жълти стотинки.

Междувременно Банев вече се обяви за кандидат-президент, което може да му донесе временен имунитет ако успее да регистрира кандидатурата си.

След разкритието за укрити 40 милиона евро, принадлежащи на Баневи, са налице предостатъчно основания да бъде потърсена и наказателна, и данъчно-административна отговорност. До момента обаче няма никакъв сигнал от правоохранителните органи, че проявяват интерес да проверят офшорните авоари на „новия евразиец“ Банев и неговата съпруга.

Facebook logo
Бъдете с нас и във