Параграф22 Daily

§22 Новини

Еврокомисар Йоурова се ангажира да провери за политически натиск срещу български върховен съдия

Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова се ангажира да провери информацията за оказан политически натиск срещу български върховен съдия. Така Йоурова отговори на въпрос на чуждестранен журналист, относно твърдения на български магистрат, че е обект на политическа атака, а семейството му е тормозено, защото той не изпълнява политически поръчки. "Европейската комисия ще проследи твърденията за упражняван политически натиск върху съдия от българския Върховен касационен съд", казва еврокомисар Йоурова, цитирана от БНР.

Запитана дали е наясно с темата в България, където въпросният съдия изнася реч, където се казва, че е подложен на политическа атака, а семейството му – на тормоз, защото не изпълнява политически поръчки, комисар Йоурова отговори: "Това е нещо ново, нямам официална позиция по въпроса. Случаят ще бъде проследен от Комисията отблизо".

За политически натиск над него и тормоз над семейството му нееднократно е говорил председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, но неговото име не беше споменато в зададения към Йоурова въпрос.

Питането беше отправено в контекста за проблемите с независимостта на съдебната власт в Полша и в Румъния. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във