Параграф22 Daily

§22 Новини

Европа ще бъде в постоянна криза, докато не се реши бежанския проблем

Есенната сесия на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която се провежда в Улан Батор, Монголия, обсъди бежанската криза. Ако не се вземат необходимите мерки, ограничаващи притока на бежанци, това означава Европа да бъде в условията на постоянна криза, каза зa “Хоризонт” в предаването “Преди всички“ заместник-председателят на българската делегация в ОССЕ Кристиан Вигенин:

Едно от посланията на асамблеята беше, че имигрантският поток няма да спре, ако в Сирия няма мир, успокояване на региона и докато не се унищожи „Ислямска държава“. След това трябва да се търсят възможности ЕС и развитите държави да подпомогнат разрушения от войната регион, да се възстанови икономиката там и да се създаде възможност за реална реализация на хората на място.

Трудно е да говорим за бързи решения, но ситуацията изисква глобална мобилизация. Аз приветствам засилените контакти между САЩ и Русия, защото решение на проблема в Сирия не може да има без активното им взаимоотношение, както и на другите държави в коалицията срещу ИД.

Той беше категоричен, че България през 2013-а година е създала необходимата система за сигурност, която в момента работи добре:

По българските граници има ред. Вярно е, че в момента (бежанците-бел.ред.) ни заобикалят. Това се случва, защото знаят, че тук се спазват правилата. За съжаление, част от страните в ЕС стимулираха този поток и оставиха източноевропейските страни да се справят с проблем,  с които те никога не са се сблъсквали.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във