Параграф22 Daily

§22 Новини

Евростат: 20% от българите в интернет са споделили лични данни онлайн

Близо 50% от българите, ползвали интернет, са били склонни да предоставят обща лична информация за себе си онлайн, сочи проучване на Евростат за нагласите на интернет – потребителите в ЕС през 2016 годин, цитира БНР.

Анализът показва, че едва около 20% от българите са споделили лични данни, а само 9 на сто, са се възползвали от плащане по интернет. Средно между 75 и 80 на сто от сънародниците ни са използвали интернет за видео- или телефонни разговори, участие в социални мрежи, изпращане на електронна поща и четене на новини.

Проучването сочи още, че делът на потребителите на интернет в Евросъюза, предоставили лична информация в мрежата, варира от 30 процента "предпазливост"  в Румъния до 90 процента  "либералност" в Люксембург.

Едва 3 на сто от потребителите на интернет в ЕС са се сблъскали със злоупотреби с лична информация или други нарушения на неприкосновеността на личния живот. Такъв е и процентът на потребителите, претърпели финансови загуби от получаване на измамни съобщения или пренасочване към фалшиви уебсайтове, отчита Евростат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във