Параграф22 Daily

§22 Новини

Евростат доказа: България е полицейска държава

България е страната в Европейския съюз с най-големи разходи - като процент от БВП - за органите на реда, показват данни на Евростат, публикувани днес - около месец след протестите с искане за по-високи заплати на родната полиция.

Не само, че сме значително над средното за 28-те, а и разликата между нас и подгласника ни - Словения, е значителна. Страната ни отделя много повече за полицията си и от Норвегия, Швейцария и Исландия, които също са проверени от европейската статистическа служба. България дава цели 2.8%, а Словакия - 2.4%. На трето място е Румъния с 2.3%. Над средата за ЕС (1.8%) са още Полша, Хърватия, Португалия, Унгария, Гърция, Великобритания, Латвия, Испания и Италия. Със средния процент са Холандия, Естония, Чехия и Белгия.

Най-малко за полицията си, като процент от Брутния вътрешен продукт, отделят Белгия и Люксембург - по 1%. Правителствените разходи на 28-те за "публичен ред и сигурност" през 2015 година надхвърлят 258 милиарда евро. В тази графа Евростат включва не само полицията, а и противопожарните служби, затворите и съдилищата. Полицията харчи повече от армиите в ЕС, показват още данните. За тях отиват 1.4% от европейския БВП, отбелязват още европейските статистици.

Погледнато от друга гледна точка - не откъм важността на полицията в съзнанието на гласуващите бюджета, а откъм сумата на глава от населението, не България, а Люксембург е на първо място. При средно 507 евро годишно за ЕС, в Люксембург дават по 899 евро на жител, във Великобритания - 792 евро, в Холандия - 724 евро. Ние сме на дъното със 173 евро, а след нас са румънците със 183 евро и литовците с 204 евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във