Параграф22 Daily

§22 Новини

Финансов измамник се представя за представител на КФН

Финансов измамник се представя за представител или пълномощник на Комисията за финансов надзор (КФН), съобщиха от небанковия надзор.

Клиенти на инвестиционния посредник "Прогресива Трейдинг" с предишно име "ББГ Симекс - България", чийто лиценз беше отнет вчера, са подали множество сигнали в Комисията за финансов надзор, че неин представител на име Стоян Манчев ги е търсил по телефона и им е обяснил, че е упълномощен да върне парите на клиентите на дружеството. От Комисията категорично подчертават, че нямат такъв служител и не са упълномощавали никого да урежда отношенията между инвестиционен посредник с отнет лиценз и клиентите му, уточнява БНР.

Съгласно отнетия вече лиценз дружеството не е имало право да държи клиентски активи (включително финансови инструменти и парични средства), а само да приема и предава клиентски нареждания за транзакции с финансови инструменти и да предоставя инвестиционни консултации на клиенти. Затова средствата на клиентите се съхраняват не от инвестиционния посредник, а от друга финансова институция.

Всякакви задължения ще бъдат уреждани от ликвидатор, който предстои да бъде назначен от Агенцията по вписванията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във