Параграф22 Daily

§22 Новини

Финансовите резултати на Facebook доведоха до дело срещу компанията

Особено предизвикателство пред Facebook се оказа новият й финансов отчет. Компанията и главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг са съдени в рамките на дело, което може да прерасне в групов иск. То е свързано с разочароващите финансови резултати на компанията, които изтриха около 120 млрд. долара от състоянието на акционерите. Искът е подаден от акционера Джеймс Какурис в Манхатънския федерален съд. Той обвинява Facebook, Марк Зукърбърг и главния финансов директор Дейвид Уенър, че са направили подвеждащи изявления и не са успели да съобщят за забавянето на ръста на приходите, за спадащите оперативни маржове и свиването на броя активни потребители.

Това каза в своя технологичен коментар Елена Кирилова по телевизия Блумбърг. "Какурис заяви, че пазарът е бил "шокиран", когато "истината" е излязла на преден план в сряда. Той твърди, спадът от 19% на цената на акциите на Facebook на следващия ден е свързан с нарушаване на федералните закони за ценните книжа от страна на обвиняемите. В петък книжата на Facebook понижиха стойността си с 0,8% до 174,89 долара", сочи тя.

Кирилова коментира, че има добри новини за друг гигант в сферата на технологиите – Microsoft. Тя поясни, че спрямо своите основни конкуренти, компанията отново е спечелила по-голям пазарен дял в бизнесът с облачни услуги през второто тримесечие."Нов анализ сочи, че Microsoft се превръща във все по-голяма конкуренция на Amazon, която е лидер на пазара на публични облачни услуги. Това се случва след като компанията на Джеф Безус и Google пуснаха ключови продукти, каквито Microsoft беше пуснала преди това. Става въпрос за хибридни облаци, което значи, че потребителите могат да ползват смес от облачни услуги и софтуер. Те могат да ги използват в собствените си центрове за данни и да управляват всичко това с общ пакет инструменти",заключи експертът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във