Параграф22 Daily

§22 Новини

Фирма изхвърли 111 тона опасни отпадъци от производство на олово край Свищов

Екоинспекцията във Велико Търново установи незаконно изхвърляне на 111 тона опасни отпадъци от производство на олово и оловни сплави. Производствената шлака е открита в покрайнините на Свищов. Няма екологична опасност за крайдунавския град, увериха специалистите. По случая е образувано досъдебно производство.

Кметът на Свищов Генчо Генчев подал тази сутрин сигнал за нерегламентирано депониране в Западната индустриална зона на града на голямо количество шлака, отделяща неприятна миризма. Проверката установява, че опасният отпадък е от производството на фирма за олово и оловни сплави в Монтана. 111-те тона производствена шлака са продадени на софийската фирма "Еко трейдинг къмпани", която е трябвало да я транспортира до площадка за обезвреждане в Пловдив.

Компанията си е спестила плащането на дължимите такси и е изхвърлила опасния отпадък от оловното производство край Свищов, обясни за "Хоризонт" Гинка Савчева, заместник-директор на Регионалната екологична инспекция. Софийската фирма ще бъде глобена – законът предвижда санкция от 10 000 до 50 000

Facebook logo
Бъдете с нас и във