Параграф22 Daily

§22 Новини

Фирми крият до 70% от оборота си със софтуерни шашми

Министерството на финансите е подготвило нови промени в наредбата за фискалните устройства, прицелени в укриването на обороти. Проектът, публикуван на сайта на МФ, поставя изисквания за подаване на повече данни от фирмите, и затяга контрола върху софтуера на касовите апарати и принтерите към тях.

Данъчни инспектори открили, че в много търговски обекти фискалните устройства са така програмирани, че при приключване на продажба да не се подава команда за отпечатване на касов бон. Вместо това от нефискално устройство се разпечатва и предоставя на клиента фалшива бележка - имитираща фискален бон. С този трик според НАП магазини, заведения и т.н. успяват да укрият между 30 и 70% от оборотите си.

Зачестяват и случаите на манипулиране на информацията за продажбите, включително и нейното изтриване от устройствата, с които работи софтуерът. Понякога тази информация се съхранява на отдалечен сървър или в облак и при извършване на проверка търговците твърдят, че нямат достъп до нея и не могат да я предоставят, оплакват се данъчни инспектори. Затова ще бъдат въведени специални изисквания към програмните продукти за управление на продажбите. Производители и дистрибутори ще трябва да подадат електронни декларации пред НАП, че спазват изискванията на наредбата и ще трябва да подават допълнителна информация за тях. Търговците също ще декларират, че софтуерът, с които работят, отговаря на условията, а освен това при данъчни проверки ще са длъжни да осигуряват достъп до информацията и до всички устройства, с които работи софтуерът.

По данни на приходната агенция към момента 20 331 обекта използват фискални принтери и софтуери за управление на продажбите. Всъщност броят им е много по-голям, тъй като повечето типове електронни касови апарати с фискална памет позволяват работа и в режим "Фискален принтер".

Финансовото министерство твърди, че привеждането на софтуерите в съответствие с новите изисквания може да стане в рамките на абонамента им за поддръжка и няма да натовари фирмите с допълнителни разходи. 

Данъчните инспектори продължават да засичат опити за измами в бензиностанциите. Някои търговци невинаги издават фискален бон, а понякога обединяват платеното от няколко души само на един клиент, на когото издават фактура. Затова в наредбата ще бъдат прецизирани изискванията за отчитане и изпращане към НАП на данни за всяка покупка в бензиностанциите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във