Параграф22 Daily

§22 Новини

Френската полиция евакуира и разруши няколко незаконни бежански лагера в Кале

Близо 400 бежанци бяха накарани вчера да се изнесат от незаконни лагери край френското пристанище Кале, които обитаваха, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Операцията по изселването на бежанците, в по-голямата си част сирийци, е вследствие от съдебно решение. Префектурата Па дьо Кале съобщи, че освен създадения през април лагер, наричан от местни "Новата джунгла", всички други незаконни обекти ще бъдат евакуирани.

Петдесетина бежанци, придружени от активисти на движение, борещо се за премахване на границите, организираха седящ протест на пристанището. Те отказват да се подслонят в "Новата джунгла", където живеят близо 3000 мигранти, и нямат друг вариант къде да отидат.

Бежанците бяха прогонени от лагера си от силите на реда, които използваха сълзотворни спрейове и задържаха трима активисти на неправителствената организация.
Разтурени бяха още два лагера до пристанището с по петдесетина души в тях. Четвърти лагер, намиращ се близо до "Новата джунгла", в който живеят предимно еритрейци, бе изринат с булдозер.

Около 4000 мигранти от Източна Африка, Афганистан и Сирия се намират в района на Кале с надеждата да стигнат Англия в търсене на по-добър живот.

Facebook logo
Бъдете с нас и във