Параграф22 Daily

§22 Новини

Ген. Боцев: Няма да бъдат усвоени всички средства, планирани за модернизация на армията

Около 270 млн. лв., които бяха планирани за модернизирането на Сухопътните и Военноморските сили на армията, вероятно няма да бъдат усвоени тази година. Това се разбра от думите на началника на отбраната генерал Андрей Боцев пред "Хоризонт". Той заяви, че Министерството на отбраната ще иска препланиране на 171 млн. лв. за модернизация на флота: "Ние имаме 90 дена срок, в който ще върви процедурата. Както и да го смятате, при пускане на запитванията, няма как тази година да се случи. Тази година, ако не може да се сключи договор, да изпратим до Министерство на финансите разрешение за 2018-а, които се препланират, за 2024-та-2025-а".

Началникът на отбраната допусна, че препланиране ще се наложи и за проекта за модернизация на Сухопътните войски. За това тази година трябваше да бъдат дадени 100 милиона лева.

Генерал Андрей Боцев обясни, че не всички фирми са дали предложения по проекта за нови изтребители. Питания бяха изпратени до САЩ, Португалия, Израел, Италия, Германия, Франция и Швеция за нови и употребявани машини:“Имаме уверението, че ще подадат оферта. За момента всички още не са подали“.

Само седмица и половина остава до крайния срок за предоставянето на оферти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във