Параграф22 Daily

§22 Новини

Геодезисти: Крайбрежната плажна ивица не е отразена в проекта за ОУП на Царево

В проекта за Общ устройствен план на Царево не е отразена крайбрежната плажна ивица и грешно е отразена границата на охранителната зона “А“. Това пише в становище на Камарата на геодезистите в България. Експертите уточняват, че крайбрежната ивица е включена в населените места и е предвидена за застрояване при ограничени показатели. „Наличието на дюни е установено през 2015 г. и самите кадастрални карти са публикувани на официалната страница на Агенцията по геодезия, картография и кадастър“, обясни председателят на Камарата на геодезистите в България Йоан Каратерзиян, цитиран от БНР.

Според него с огражданията на испанската фирма се нарушава Конституцията: „Нарушена е Конституцията и с неприемането от страна на институциите, че това е изключителна държавна собственост и с това, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството не е предприело до този момент действия по отчуждаване на имотите, попадащи върху дюни“.

Кметът на Царево Георги Лапчев отказа коментар защо подробният устройствен план не е отразен в сайта на Общината. Седем възражения и две становища срещу проекта за Общ устройствен план на Царево има постъпили в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Сигнали за пропуските, за които говорят от Камарата на геодезистите в България, също са стигнали до министър Николай Нанков. За тях той каза, че ще говори с изпълнителя на проекта: "Ако не постигнем съгласие, не приемем сигналите, има съдебна процедура, която още повече ще забави. Аз имам забележки към изпълнителя на договора и ще имаме среща в близко бъдеще".

Facebook logo
Бъдете с нас и във