Параграф22 Daily

§22 Новини

Германската прокуратура е започнала предварително разследване срещу "Ауди"

Германската прокуратура е започнала предварително разследване срещу автомобилната компания "Ауди" (Audi), която е подразделение на "Фолксваген" (Volkswagen), заради скандала с манипулираните тестове за отделяните вредни газове при автомобилите с дизелов двигател, информира Ройтерс, като се позовава на информации в медиите.

Волфрам Херле, който е главен прокурор на Инголщат, където се намира централата на "Ауди", е посочил пред медийната група "Функе" (Funke), че е започнало предварително разследване, за да се установи дали да се даде ход на официална съдебна процедура срещу автомобилостроителя.

"Фолксваген" вече призна, че около 11 милиона автомобила са оборудвани със софтуер, с който се занижават реалните показатели за отделените вредни газове при тестване на дизеловите коли. В този брой влизат 5 милиона леки автомобила Фолксваген, 2,1 милиона от марката "Ауди" (Audi) и 1,2 милиона с емблемата на "Шкода" (Skoda).

Засегнатите модели на "Ауди" включват А1, А3, А4, А5, А6, ТТ, Кю3 (Q3) и Кю5 (Q5).

В понеделник германската прокуратура започна разследване срещу бившия главен изпълнителен директор на германския автомобилен гигант "Фолксваген" Мартин Винтеркорн, за да бъде установена ролята му в скандала с манипулираните резултати от тестовете.

Надзорният съвет на "Фолксваген" назначи в петък ръководителя на спортните модели "Порше" (Porsche) Матиас Мюлер за нов главен изпълнителен директор на "Фолксваген" на мястото на Винтеркорн.

Facebook logo
Бъдете с нас и във