Параграф22 Daily

§22 Новини

Главният секретар на МВР председателства среща на генералните директори на полицията на Залцбургския форум

Вчера в Хага се проведе втора среща на генералните директори на полицията на Залцбургския форум в рамките на българското председателство. Домакин на срещата бе главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов, а в българската делегация бяха включени и директорите на главните дирекции „Гранична полиция“ и „Национална полиция“ - главен комисар Антонио Ангелов и главен комисар Христо Терзийски. Участваха представители на всички държави от Залцбургския форум, както и на Германия, Гърция, Македония, Сърбия, Европол, Фронтекс и DCAF - Любляна (Секретариат на Конвенцията за полицейско сътрудничество в Югоизточна Европа).

По време на срещата бе обсъдена актуалната ситуация със засиления миграционен и бежански натиск. Участниците подчертаха, че дори най-ефективните действия на национално ниво не могат да доведат до решение на проблема. Необходими са общи действия и общо послание, като се адресират причините за миграционните потоци. Постигнато бе съгласие да продължи засиления обмен на оперативна информация в реално време и да се увеличи броят на съвместните екипи за разследване и съвместните оперативни екипи. Посочена бе необходимостта от по-тясно сътрудничество с европейските агенции, особено Европол и Фронтекс, и от по-тясно взаимодействие на самите агенции, с акцент върху Балканския регион.

Направен бе и преглед на изпълнението на мерките за сътрудничество, набелязани на предишната среща на 30 юли в София.

Срещата на Залцбургския форум се проведе в рамките на ежегодната, пета по ред, конференция на европейските полицейски началници, организирана от Европол. По време на форума в Хага главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов проведе и двустранни срещи с Алесандро Панса - директор на националната полиция на Италия, Педро Ортега - ръководител на структурата за борба с организираната престъпност на испанската Guardia Civil, Петре Тобъ - генерален инспектор на румънската полиция, и с ръководителя на норвежката полиция Одд Рейдар Хумлегаард. Обсъдени бяха актуални въпроси на двустранното сътрудничество с отделните държави, както и актуалната обстановка във връзка със засиления миграционен натиск.

Facebook logo
Бъдете с нас и във