Параграф22 Daily

§22 Новини

Главният секретар на МВР участва в среща на полицейските ръководители в държавите от ЕС

Главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов участва в неформална среща на ръководителите на полицията в държавите членки на ЕС и асоциираните шенгенски държави, която се провежда във Виена. Основната цел е обмен на мнения по актуални въпроси, свързани с полицейската дейност с цел подпомагане на взимането на общи политически решения на ниво ЕС и в рамките на отделните държави. Срещите от този вид се провеждат два пъти годишно, обикновено в Австрия и Нидерландия.

В рамките на настоящата среща бяха обсъдени редица теми, свързани с използването на съвременните технологии и отражението им върху ежедневната полицейска работа - въвеждането на мобилни комуникации от пето поколение, необходимостта от все по-широко и унифицирано използване на различни мобилни приложения, използването на дронове, действията на полицията при липса на комуникации, използването на дигиталните данни в полицейските системи по оптимален начин. Акцент бе поставен и на новата стратегия на Европол 2020+.

Държавите оцениха високо заложените в нея приоритети за по-гъвкаво оперативно съдействие от страна на агенцията и създаването на нови технологични решения, които да бъдат използвани в целия Европейски съюз. Обсъдено бе и сътрудничеството по противодействие на наркотрафика и ролята на Европол в координацията на оперативните действия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във