Параграф22 Daily

§22 Новини

Големият брат не спи: Интернет ви наблюдава всяка секунда

В момента, в който включите рутера си, вие ставате създатели на огромно море от данни, които стават част от по-големия океан от данни, изучавани от специализираните фирми. Това каза за предаването "Хоризонт до обед" казва Димитър Шалварджиев, чиято фирма пише софтуер за маркетинговата индустрия, здравеопазването и  информационната сигурност.  Компании като Google и Facebook се опитват да я оперират с потребителско поведение и, базирано на потребителско поведение, да събират данни и оттам нататък да таргетират реклама или да манипулират по някакъв начин общественото мнение. Виждате как, благодарение на социалните мрежи и на поведенчески изследвания, бяха повлияни изборите в Щатите, изборите във Великобритания.

Поведенческите модели могат да доведат например до създаването на нов тип журналистика, споделя Георги Георгиев от българска фирма, разработваща от години приложение за проверка на фалшиви новини. Данните се обработват и през общото знание по такъв начин, че да улеснят журналистите при отразяването на новини, обясни той.

Може да го наречем "Биг дейта журнализъм", "базиран на изкуствен интелект". Това нещо комбинира и двете. Икономическите модели пък водят до по-добро продуктово позициониране, казва Венера Върбанова, която до скоро е работила за голяма технологична компания в САЩ: Компаниите предоставят някаква услуга безплатно. Това, което те взимат в замяна, е знание за теб. Дали ти си съгласен с тези знания да бъдат събирани е твое право - дали да използваш услугата, спрямо правилата на използване, или не. Повечето анонимизират данните. Изобщо не ги интересува ти какво правиш а колективно хората какво правят

Поради тази причина трябва да има и нов подход към начина, по който потребителят ползва и разбира интернет, категоричен е Шалварджиев: Фейсбук, а и всички социални мрежи по принцип, работят на розата на малки допаминови дози. По този начин те  карат потребителите постоянно да качват съдържание и това съдържание да бъде харесвано от други потребители. В следващия момент, когато ти си бил харесан от своите приятели, своите кръгове и т. н. и мине известен период, ти се чувстваш по-празен и се чувстваш длъжен да качиш още по-добро съдържание, още по-радикално съдържание и постоянно да качваш съдържание. Това, разбира се, отнема от дълбочината на комуникация между хората, защото те се чувстват длъжни, вътрешно, по чисто химичен път, да качват постоянно съдържание, а качвайки постоянно съдържание, то не може да бъде висококачествено, добре обмислено или съдържание, носещо стойност. Постоянно се трупат данни. Не всички данни биват събирани или пазени дългосрочно, но технологиите постоянно се развиват.

Причината, поради която big data започна да се случва, e, че технологиите на събиране и пазене на данни много поевтиняха. Това позволява на компаниите, които генерират данни, да получат директна печалба от употребата на тези данни, да си оптимизират разходите или да си умножат приходите... През 2005-та, 2006-та, 2007-ма година стигнахме до точката на пречупване, в която инвестицията в анализ на големи данни стана по-малка, отколкото потенциалната печалба от анализа, независимо дали чрез намалени разходи или увеличени приходи.

Хората трябва да живеят с чувството че са наблюдавани, допълни Шалварджиев: Google обича да казва: "Не се страхувайте от това че Ви наблюдаваме, страхувайте се от действията, които смятате, че не са редни, по принцип, да правите", което звучи изключително зловещо, но, за съжаление, трябва да започнем да осъзнаваме света, в който живеем, да го осмисляме и да мислим по какъв начин можем да си взаимодействаме с този свят. Ние - поколението на 80-те, 90-те, милениалс, първи ще направим този преход. На нас се пада честта и задължението да осмислим този преход и да го адаптираме към нашия морал и към нашия хуманизъм, за адаптираме ценностите си към новите реалности.

Facebook logo
Бъдете с нас и във