Параграф22 Daily

§22 Новини

Горските задържаха каруци с крадени дърва

7,2 куб. м незаконно добити дърва за огрев, три каруци и два автомобила са задържани през изминалата седмица от горските стражари към Североизточното държавно предприятие, сочи БНР.

Стражарите към Държавното горско стопанство „Шумен“ са съставили два акта, а колегите им от стопанството „Смядово“ – три, единият от които е за нарушение при лов, а останалите са по Закона за горите. При проверките в обхвата на Държавното горско стопанство „Нови пазар” са конфискувани две каруци и 1,40 куб. м дърва за огрев. Съставени са четири акта по Закона за горите.

От Североизточното държавно предприятие напомнят, че извършването на сеч, товаренето, транспортирането, разтоварването, придобиването, съхраняването и преработването на дървесина без разрешение се наказват с глоба от 50 до 3000 лв. Ако действията се извършват организирано с търговска цел от юридическо лице или едноличен търговец, административното наказание е имуществена санкция от 100 до 5000 лв. При повторно нарушение в срок от една година от влизането в сила на наказателно постановление се налага глоба или имуществена санкция в троен размер.

В случай, че нарушителите бъдат подведени под наказателна отговорност, ги грозят до шест години затвор и глоба от 1000 до 20 000 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във