Параграф22 Daily

§22 Новини

Градовете ни тънат в разпилени боклуци

Купища разпилени боклуци – това е картината на много места в големите градове в края на зимата. В столичния квартал Витоша, чиито жители само преди няколко дни протестираха заради лоша инфраструктура, и замърсяването е един от наболелите проблеми, разказва репортаж на Би Ти Ви.

Купища строителни и битови отпадъци могат да бъдат видени на почти всеки ъгъл в квартала. Вятърът пък усложнява ситуацията, защото разнася отпадъците и по улиците и дворовете на хората. Петя Алексиева живее в квартала от 8 години. Вече е свикнала с боклуците и незаконните сметища, които никнат като гъби. Вместо да се радва на идващата пролет, тя и съкварталците ѝ се разхождат из мръсни улици. Квартал Хиподрума също не отстъпва на Витоша по боклук. Черупки от яйца и стари учебници са част от находките около блоковете. Освен отпадъците по земята, такива могат да бъдат открити и по дърветата.

Замърсяването се дължи на безотговорни граждани, категорични са от общината. И във Варна кварталите тънат в боклуци, а току що цъфналите дръвчета са окичени с найлонови пликчета.

Пролетното почистване в София ще започне на 26 март и ще продължи до 29 април. То ще премине на два етапа – преди Великден ще бъдат почистени основните булеварди, градинките и междублоковите пространства, а след Великден акцентът ще бъде върху засаждането на нови дръвчета.

Столичният инспекторат ще раздава ръкавици, чували, лопати и дръвчета на всички желаещи да се включат в почистването.

Facebook logo
Бъдете с нас и във