Параграф22 Daily

§22 Новини

Хакери откраднаха около 30 млн. долара под формата на криптовалути от южнокорейската борса Bithumb

Базираната в Сеул, Южна Корея електронна борса за криптовалути Bithumb обяви в сряда, че хакери са успели да откраднат около 30 млн. долара под формата на виртуални валути, съобщава Ройтерс, цитирайки корейската агенция Yonhap. В уебсайта на Bithump се посочва, че сеулската борса е прекратила цялата търговия, след като е установила, че "криптовалути на стойност около 35 млрд. корейски вона (около 30 млн. щатски долара) са били откраднати между края на вчерашния ден и рано тази сутрин".

От електронната борса заявиха, че ще компенсират изгубените дигитални валути на клиентите посредством средства на компанията и че е преместила активите на всички нейни потребители в безопасни т.нар. "студени портфейли" (на хардискове, които не са вързани в интернет мрежата). Трябва да се има предвид, че Bithumb е еднa от най-големите електронни борси за криптовалути в Азия, като разполага с активи за почти 360 млн. долара, според данни на CoinMarketCap.com.

След новината за поредната хакерска атака, създателят на дигиталната валута лайткойн - Чарли Лий предупреди потребителите на криптовалути бъдат "умни" и да не държат спестяванията си на борсите, съобщава "Уолстрийт джърнъл". Само седмица по-рано, друга южнокорейска електронна криптоборса - Coinrail също пострада от хакерска атака, губейки вероятно над 40 млн. долара под формата на дигитални валути. Тази новина доведе тогава до драматичен спад на цените на криптовалутите, включително и на най-известната биткойн, която се обезцени с цели 10% непосредствена след като стана ясна мащабната кражба.

По-рано тази година Северна Корея беше свързвана с атаките срещу редица електронни борси за криптовалути в Южна Корея след доклад, в който се заявяваше, че севернокорейските хакери са атакували четири южнокорейски борси през миналото лято.

Според анализ на "Уолстрийт джърнъл", от 2014-а година насам инвеститорите са загубили над 1,4 млрд. долара от хакерски атаки на електронните борси за криптовлути.

Поредният хакерски удар върху южнокорейска борса (Bithumb) доведе до ново, макар и по-слабо понижение на цените на основните криптовалути. Стойността на биткойн се понижава с 1,1% към 6628 долара след вчерашен спад с около 1,5%, на етериум - с 1,24%, на биткойн кеш - с 1,5% и на лайткойн - с 1,7%.

Трябва да се има предвид, че биткойнът загуби над 50% от стойността си през настоящата година, като в края на миналата седмица се търгуваше малко под нивото от 6000 долара, след като през декември 2017-а година успя да поскъпне почти до 20000 долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във